Yksityisnäyttelyt

Väylän Tuulet

3.10. – 28.10.2023

Taidekamari, Tornion kuvataideseura, Tornio.

Väylän Tuulet on neljäs yksityistaidenäyttelyni. Näyttely on läpileikkaus viimeisen kahden vuoden aikana syntyneisiin teoksiin kuvataiteilijana ja kädentaitajana.

Näyttelyssä on esillä pääasiassa akryylimaalauksia canvasille, mutta myös tekstiili- ja DIY-taidetta. Teosteni väripaletti painottuu voimakkaisiin väreihin ja niiden yhdistelmiin. Abstraktin taiteen lähtökohtana on useimmiten valokuva, hetki elämästä tai kauneudesta ympärillä, joka antaa inspiraation väreille, niiden yhdistelmille ja kompositiolle. Ajatus vaaleasta, hempeästä ja herkästä värimaailmasta saattaa kuitenkin useimmiten prosessoitua valmiina teoksena apokalyptiseksi, maailmanloppua kuvastavaksi maalaukseksi.

Näyttelyn kantavana teemana on meän kielen kaunein sana väylänvarsi. Maalausteni inspiraationa on usein Torniojoen antama joka päivä muuttuva jokimaisema väreineen, sävyineen ja tunnelmineen niin taivaan pilvimuodostelmissa kuin upeissa auringonlaskuissa.

Väylänvarressa ikäni asuneena haluan tuoda taiteessani esille ja tähän päivään myös Torniolaakson ainutlaatuisen, vuosisatoja vanhan, melkein unohdetun koristemaalauskuvaston. Talonpoikaishuonekaluissa 1700-1800-luvuilla käytetty koristemaalaus on osa torniojokilaaksolaista kulttuuriperimää. Haluan tuoda tästä osia myös omaan taiteeseeni, tähän ajanhetkeen mukautettuna osaksi taiteellista tuotantoani,

Torniolaakson koristemaalausten perinteinen värimaailma muuntuu teoksissani maaväreistä boheemeiksi, rikkaiksi värikombinaatioiksi.

Taiteilijana en halua enkä pysty pitäytymään vain yhdessä tietyssä taiteentyylissä, Taide on minun väyläni tuoda esiin oman elämäni pieniä merkityksellisiä hetkiä ja ajatuksia prosessoituina taideteoksiksi. Haluan luoda nähtäväksi ja tarkasteltavaksi oman pääni sisäisen taideolion, joka haluaa vuorovaikutukseen taiteeni katsojan kanssa. Taiteeni on niitä päänsisäisiä tuulia, mitä tämä luovuuteni ja ajatusteni esille tuomisen väylä milloinkin haluaa tuottaa teokseksi, ”Väylän Tuulia”.

Kotonassa - I hemma

30.11. – 31.12.2021

Taidekamari, Tornion kuvataideseura, Tornio.

Kotonassa – I hemma on installaatiomainen ajankuvaus uudesta ajasta, jonka korona toi mukanaan. Kodista on tullut merkityksellisempi paikka kuin koskaan aiemmin. Kun kaikki on kielletty, mitä jää jäljelle? Oma koti, oma asuinseutu. Katse kiinnittyy asioihin, joihin ei ole aiemmin kiinnittänyt huomiota. Kiinnostus herää omaan kotiseutuun ja sen historiaan, kun uusia elämyksiä ei voi enää kokea matkustamalla. Muutos arjessa, kun lapset opiskelevat kotona ja oma rakas asuu toisessa maassa. Kahden maan ja kodin välillä reissaaminen on muuttunut yhdessä kodissa pysymiseen. Kodista tehdään oma pesäkolo, jossa katse kiinnittyy kauniiseen ympärillä.

Näyttely kertoo minun tarinaani kodissani ja Väylänvarressa. Minun taiteilijan olohuoneeni.

Värin Välillä

9.10. – 1.11.2019

Taidekahvila Cafe Rohkifiini, Tornio.

Värejä ja tunnelmia yksilöiden kohtalonhetkistä ja maailmantilan muutoksista taivaan värien vaihtuessa.

Maailmantila ja ilmastonmuutos ovat murroksessa, jossa yksittäisillä teoilla tai henkilöillä ei ole merkitystä mutta ne voivat nousta muutosten liikkeelle panijoiksi. Värien Välillä-näyttely ottaa kantaa ilmastonmuutoksen vääjäämättömiin kohtalokkaisiin seurauksiin ja yksilölle merkityksellisiin hetkiin heidän elämänkohtaloissaan. Vehreyden ja vihreyden kadotessa ympäriltämme meille jää kohtaloksi selviytyä. Miten minä suhtaudun muutokseen? Toiminko unelmaani kohti teoillani? Puolustanko vai vastustanko heitä jotka uskaltavat suhtautua muutokseen rohkeasti ja palolla vai jäänkö vain hiljaa seuraamaan sivusta? Yksilöllä ja ihmiskunnalla on valittavanaan halu muuttaa vääjäämätöntä.

2018-2023

www.maidenlillylifestyle/buttefliesintheskyexhibition2018/

Ajatuksia ja hetkiä elämästä käsityöläisen silmin. Tarinallinen taidenäyttely taustamusiikilla verkossa.

Digitaalinen toisinto fyysisestä taidenäyttelystä ”Angels in My Heart”. Kuvataiteilijan ammattikorkeakoulun opinnäytetyön teos-osa.

Angels in My Heart

7.9. – 30.9.2017

Hevi’s Pizza&Bar, Tornio.

Ajatuksia ja hetkiä elämästä käsityöläisen silmin.

Kuvataiteilijan ammattikorkeakoulun opintosisältöön kuuluva yksityisnäyttely.

Yhteisnäyttelyt

KvarnKonst MyllyTaide 2023

22.6. – 7.7.2023

Kukkolaforsen, Sweden

Eläinten vuoro Tornion kuvataideseuran yhteisnäyttely

6.6. – 1.7.2023

Galleria Taidekamari, Tornio

Tornion kuvataideseuran Vuosinäyttely 2023

7.2. – 4.3.2023

Galleria Taidekamari, Tornio

KvarnKonst MyllyTaide 2021

10.7. – 23.7.2021

Kukkolaforsen, Sweden

KvarnKonst MyllyTaide 2019

27.7. – 17.8.2019

Kukkolaforsen, Sweden

Kattomisen Väärti

3.4. – 4.5. 2019

Cafe Rohkifiini, Tornio

Sateenkaarirakkaus

28.8 – 27.92018

Tornion kaupungintalo, Tornio

Sateenkaarirakkaus-näyttely tuo esiin seksuaali- ja sukupuoli-vähemmistöjä ja taiteilijoille annettiin vapaat kädet ilmaista itseään. Näyttelyssä on esillä muun muassa piirustuksia, valokuvia, digitaalisia ja perinteisiä maalauksia. Näyttelyssä on esillä teoksia kahdeksalta pohjoissuomalaiselta taiteilijalta. Mukana ovat: Jalena Kankaansyrjä, Pauliina Manninen, Tiina Rahm, Jonna Rantanen, Pirjo Saarela, Liisa-Maria Tiihonen, Laura Torvinen sekä Mari Verronen.

 

AD HOC Extempore

1.1. – 31.1.2016

Oulun Katugalleria, verkkonäyttely

Ennennäkemättömät

2015

Tornion Kuvataideseuran vuosinäyttely

Tornion Kuvataideseura, Tornio

Panuraama

2013

Minerva ala-aula

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, Tornio

Yksityisnäyttely Kotonassa - I hemma 2022

Kuvagalleria yksityisnäyttelystäni Tornion kuvataideseuran Galleria Taidekamarilla  joulukuussa 2022

Yksityisnäyttely Värin Välillä 2019

Kuvagalleria yksityisnäyttelystäni Cafe Rohkifiinissä syksyllä 2019.

Yksityisnäyttely Angels in My Heart 2017

Kuvagalleria näyttelyn avajaisista Hevi’s Pizza&Barissa Torniossa syksyllä 2017.

Yhteisnäyttely KvarnKonst MyllyTaide 2019

Kuvagalleria omasta osastostani Ruotsin Kukkolankosken SummerArt-yhteisnäyttelystä kesällä 2019. Miljöönä tunnelmallinen myllyrakennus 1850-luvulta.

Yhteystiedot

Kuvataiteilija Pirjo Saarela

Kivirannantie 10 A 4

95410 Tornio, Finland

+358 (40) 658 2313

pirjo.saarela@maidenlillyfinland.fi

Ateljeeputiikki Down Under

Kivirannantie 10

95410 Tornio, Finland

+358 (40) 658 2313

info@maidenlillyfinland.fi

Copyright All rights reserved Pirjo Saarela 2020